Gemeente Utrecht wil drijvende zonne-energie-eilanden mogelijk maken op de Haarrijnseplas. Dit kan dan jaarlijks 4 miljoen kilowattuur opleveren. Deze zonne-energie zal de opbrengst van de zonnepanelen van de daken van de ongeveer 650 woningen nog te bouwen buurt Haarrijn gaan aanvullen. Ook de oplaadpalen voor auto’s en de straatverlichting worden hiermee van energie voorzien. Zonnepanelen op water hebben een hogere opbrengst dan zonnepanelen op daken. Dat komt door de natuurlijke koeling en de reflectie van het water. Hiermee wordt Haarrijn energieneutraal. 

Oostelijke recreatieplas is meest geschikte plek

De Haarrijnseplas is van oorsprong een zandafgraving. Het zand werd destijds gebruikt voor de opbouw van Leidsche Rijn. De Haarrijnseplas bestaat uit 2 delen: de westelijke natuurplas en de oostelijke recreatieplas, waar het strand is. De plas is diep en heeft een zandbodem. Je kunt er zwemmen, bootje varen en vissen. Op het strand worden ook evenementen georganiseerd. Door al deze activiteiten is dit deel van de Haarrijnseplas het meest geschikt voor zonne-energie-eilanden.

 

Zo natuurvriendelijk mogelijk

De drijvende zonne-energie-eilanden zijn eenvoudig te plaatsen en weg te halen. Ze drijven los van elkaar en zitten vast aan de bodem. De zonne-eilanden nemen ongeveer 14% van de recreatieplas in. Ze zijn maximaal 1 meter hoog en door het groen zijn de zonnepanelen op de eilanden bijna niet zichtbaar vanaf de waterkant. Er is geen toegang tot de zonne-eilanden, ze worden alleen betreden voor onderhoud.

Volop recreatiemogelijkheden

De zonne-eilanden drijven minstens 150 meter van het strand af. Er is genoeg ruimte om te zwemmen, te vissen en bootje te varen.

Voedsel, schuil- en broedplaatsen in het midden van de recreatieplas

In de Haarrijnseplas zitten veel vissoorten en ook de exotische rivierkreeft leeft er. De zonne-energie-eilanden laten voor deze dieren voldoende daglicht in het water door en de schaduw van de eilanden zorgt voor minder verdamping. In lange, warme zomers is dat belangrijk voor de vissen.

Rondom de zonne-energie-eilanden komen randen van vooral moerasplanten. Vogels en vissen kunnen er schuilplekken en broedgelegenheid vinden. Het groen trekt insecten aan. Dan is er voor vogels, vissen en ook voor vleermuizen meer voedsel te vinden in het midden van de plas. Onder de eilanden zullen schelpdieren zich vastmaken. Dat zorgt voor meer diversiteit in het onderwaterleven.

Planning

We starten voor de aanleg van de zonne-energie-eilanden met een openbare aanbesteding. Op zijn vroegst begint dit proces eind 2021.

Haalbaarheidsonderzoek

Wilt u het haalbaarheidsonderzoek ‘Zonne-energie-eilanden Haarrijnseplas’ opvragen? Stuur dan een e-mail naar leidscherijngroeit@utrecht.nl.